sendify container frakt containerfraktVad är containerfrakt?

Containerfrakt betyder att man fraktar sitt gods i en container. Detta gör man då det förenklar fraktprocessen och godshantering enormt, varesig det gäller sjö-, flyg- väg- eller tågfrakt och för att godset i sig är mer skyddat. Det finns naturligtvis flera olika typer av containrar, olika sätt att frakta dessa och alternativ när det gäller vem man fraktar sina containrar med. Allt detta kommer vi att gå genom.

containerfrakt ikon

Vad är container frakt?

Precis som det låter så innebär container frakt att man fraktar sitt gods i en container. Detta gör man eftersom det förenklar fraktprocessen och godshantering enormt, varesig det gäller sjö-, flyg- väg- eller tågfrakt, och för att godset i sig är mer skyddat när det ligger i en container. Container frakt är en standardiserad sändningstyp vid internationell handel som sedan mitten av 1900-talet har ökat enormt. Container frakt är idag det mest använda fraktsättet i världen, och många containerfartyg har kapacitet att transportera tusentals containrar varje dag.

Fördelar med container frakt:
  • Förenklar och standardiserar godshantering – i hamnar likaväl som på lastbilar

  • Skyddar godset från skada och stöld

  • Fungerar som tillfälligt lager mellan transportsträckor

fcl lcl icon

Vad är skillnaden mellan LCL och FCL?

Förkortningen FCL står för “Full Container Load” och förkortningen LCL står för “Less Than Container Load” . Alltså beskriver FCL en full shipping container och LCL en shipping container som inte är helt full och därför har utrymme kvar åt annat gods. Skickar du en LCL transport delar ditt gods fraktresan tillsammans med annat gods. Det finns en enkel tumregel för att välja rätt fraktsätt. Om du fraktar gods på 1,5 till 15 kubikmeter bör du använda mindre än en containerlast  (LCL). Om dina varor tar upp mer än 15 kubikmeter är det billigare att hyra en hel shipping container (FCL), som rymmer runt 67 kubikmeter.

shipping container mått icon

Vilka olika storlekar kan en shipping container ha?

Utöver FCL och LCL finns det också olika storlekar på containrar. Dessa mått har tagits fram av internationella standardiseringsorganisationen (ISO) och är optimerade för att lastas på järnvägsvagnar, lastbilar och fraktfartyg. Måtten är därmed samma nästan överallt i världen, vilket förenklar internationell frakt. Valet av storlek beror återigen på vad och hur mycket du fraktar. De vanligaste containrarna är antingen 20 fot, 40 fot och 40 fot HC (High Cube). 40 fot HC har lite högra takhöjd än en vanlig 40 fot container och rymmer därför mer. De exakta måtten på dessa ser du nedan:

20 fot container:

Sendify container containerfrakt Maxmått 20 Fot Container

40 fot container:

Sendify container containerfrakt Maxmått 40 Fot Container

40 fot HC (High Cube) container:

Sendify container containerfrakt Maxmått 40 Fot Container High Cube

 

Det finns även fler storlekar på containrar, inklusive 8 fot, 10 fot, 45 fot, 48 fot och 53 fot. Det kan vara viktigt att notera att den minsta storleken för containrar som ska skickas med sjötransport är 20 fot (6 m) och om man vill skicka en 10 fot container med sjöfrakt frakta den fäst i ytteligare en 10 fot container eller som blandad last.

Även viktigt att notera är att man vid sjöfrakt måste ange VGM (verified gross mass) på sin container. Detta avser kombinerade vikten av ditt gods och själva containern. Om detta saknas i din dokumentation får containern inte lastas på fartyget.

sjöfrakt

Vilka olika sätt kan man frakta containrar på?

De vanligaste sätten att frakta containrar är antingen via sjöfrakt eller tågfrakt. Det är dock vanligast att man fraktar containrar via sjöfrakt.

Sjöfrakt

Sjöfrakt avser gods som transporteras med fartyg, oftast i containrar. Sjöfrakt är ett kostnadseffektivt sätt att transportera styckegods, bulkvaror, vätskor och gaser och anses även vara det mest energieffektiva fraktalternativet.

Läs mer om sjöfrakt här.

Tågfrakt

Gods som transporteras via järnväg brukar i dagligt tal benämnas som tågfrakt. När du transporterar ditt gods via tågfrakt så brukar vanligtvis godset fraktas i containrar, tågfrakt är ett kostnadseffektivt sätt att transportera både styckegods, bulkvaror, vätskor och gaser och anses även vara det mest klimatsmarta fraktalternativet.

Här kan du läsa mer om tågfrakt.

freight fowarding icon

Vad är fraktförmedling?

En fraktförmedlare, eller en speditörer, är en logistikexpert som hjälper dig skicka din pall- eller containerfrakt med fraktkapaciteten av flera transportörer. De kan även hjälpa till när det gäller tullhandlingar och vidaretransport. Jobbar du med en fraktförmedlare får du helt enkelt en personlig kontakt vid din sida under hela fraktprocessen.

Fördelar med fraktförmedling:
  • Hjälper till vid fraktbehov utöver det vanliga

  • De erbjuder flexibla lösningar över hela världen

  • Du får snabb och personlig service

  • Du får tillgång till expresslösningar för tidskritiska frakter

  • Du får möjlighet att boka med lokala åkerier

Frakta din container tryggt och säkert med Sendify Freight

Oavsett om du önskar skicka din container till andra sidan jorden, eller runt hörnet, hjälper Sendify Freight dig. Vi erbjuder en rad olika transportsätt för att frakta container, allt från sjö-, väg- och tågfrakt. Se till att fylla i formuläret nedan, vi återkommer inom kort med ett icke-bindande erbjudande till dig.

  • Snabb bokningsprocess med helt individuella fraktlösningar
  • Konkurrenskraftiga frakterbjudanden utan långa förhandlingar
  • End-to-end-lösning med möjlighet till vidaretransport av sändning
  • Transportförsäkring och flexibla upphämtnings-och leveransdatum

Skicka in din förfrågan till Sendify Freight här.

 

skicka container med sendify

Skicka container med Sendify Freight

Spara både tid och pengar genom att boka din sjöfrakt med Sendifys erfarna fraktförmedling.

  • Kom igång gratis
  • Snabb och personlig service
  • Njut av enkel fraktförmedling
Skicka förfrågan

Frågor & svar

Vad är containerfrakt?

Precis som det låter så innebär container frakt att man fraktar sitt gods i en container. Detta gör man eftersom det förenklar fraktprocessen och godshantering enormt, varesig det gäller sjö-, flyg- väg- eller tågfrakt, och för att godset i sig är mer skyddat när det ligger i en container.

Hur mycket kostar en container?

Priset för en container beror på containerns storlek och vikt samt fartygets kapacitet. För en liten container, cirka 6 meter lång, bör du räkna med en kostnader mellan 51 000 SEK och 72 000 SEK. För en 12-meter lång container kan högre kostnader på 82 000 SEK – 113 000 SEK förväntas.